onsdag 15 april 2009

En socialliberal alkoholpolitik i EU

I kväll var jag på min första riktiga debatt i EU-valkampanjen. Alkoholpolitiskt forum i riksdagen ordnade en debatt om alkoholpolitiken i EU. En bra debatt med mycket samsyn, men lite olika perspektiv. Jag valde att lyfta fram att EU innebär en hel del möjligheter för en aktiv socialliberal alkoholpolitik. Inte minst kan arbetet inom EU tydliggöra att alkoholens problem till en stor del har en politisk lösning, även om denna lösning inte kommer att se lika ut i alla medlemsländer.

I debatten deltog
socialdemokraternas toppnamn, och före detta ministern, Marita Ulvskog. Hon sa att Socialdemokraterna nu var beredd att till och med ta strid för att återinföra de införselbegränsningar som fanns tidigare.

Jag kunde inte undvika
att påpeka att det var synd att den socialdemokratiska regeringen inte hade den inställningen när det verkligen gällde, utan gav efter för kraven från EU-kommissionen. Detta svek mot löften i folkomröstningen genomförde socialdemokraterna tillsammans med främst moderater (läs mer från när beslutet togs i riksdagen: Ja till ökad alkoholinförsel efter hård debatt).

Som vanligt är det så att den socialdemokratiska alkoholpolitiken är bäst i opposition, medan de borgerliga partierna har den bästa alkoholpolitiken i regeringsställning.

Inga kommentarer: