torsdag 30 april 2009

Junilistan ute - Piratpartiet inne

Dagens Nyheter publicerar en opinionsmätning inför EU-parlamentsvalet. Den bör tas med en skyffel salt, av de 1400 tillfrågade är det 54 procent som inte vill ta ställning för något parti. Mätningen är ändå intressant som en värdemätare innan den intensiva valrörelsen startar.

Enligt mätningen får Junilistan, som i förra valet fick tre mandat, inte en enda ledamot i Europaparlamentet. Däremot skull Piratpartiet bli representerat - enligt mätning skulle partiet få ett mandat.

Nu har valrörelsen knappt börjat och mätningen genomfördes när Pirate Bay-rättegången tog stor plats i medierna, så det är troligt att stödet sjunker undan när andra frågor hamnar överst på mediernas dagordning.

Centerpartiet skulle enligt mätningen få 5,4 procent. Nog för att behålla det nuvarande mandatet, men långt ifrån ambitionen om två, eller till och med tre, mandat. Nu behövs ett mobilisering och hårt arbete för att nå potentiella centerväljare, och inte ta några röster för givna.

Läs också:
Håkan Larsson om opinionsundersökningen
Lena Eks blogg som visar att det redan nu finns bra ledamöter i Europaparlamentet.

1 kommentar:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Det är ju ganska uppenbart att man missat chansen att driva de frågor som verkligen berör, speciellt ungdomar idag - integritetsfrågor.

Lena har gjort ett hästjobb i Bryssel, men hemma i Sverige har man gjort allt för mycket saker som inskränker folks integritet och utarmat förtroendet till staten. Då är det svårt att öka i nästa val...