tisdag 2 juni 2009

Stärk djurskyddet i EU

I samband med debatten om EU i Västerås skickade jag också ut ett pressmeddelande med anledning av mitt krav på stärkt djurskydd i EU.

Stärk djurskyddet i EU och öka möjligheten att ställa djurskyddskrav vid offentlig upphandling. De kraven ställde Centerpartiets kandidat till Europaparlamentet Johan Örjes vid en debatt i Västerås på söndagen.

- För centerpartiet är det viktigt med god djurhållning i hela Europa. Det innebär att vi vill se skärpta regler till exempel när det gäller djurtransporter och att alla djur ska bedövas innan slakt.

Enligt Johan Örjes är dock konsumentmakten också avgörande för att få tillstånd en god djurhållning, men den offentliga sektorns möjligheter att hänsyn till hur djuren haft det är begränsad i lagen om offentligt upphandling.

- De senaste rapporterna om hur till exempel grisar behandlas har fått många att reagera. Det borde vara möjligt att ställa motsvarande djurskyddskrav på den mat vi äter som den vi producerar i Sverige. Det måste bli större möjligheter att ställa krav på god djurhållning också vid offentlig upphandling, säger Johan Örjes.

Inga kommentarer: