söndag 15 mars 2009

Bra med självständig penningpolitik

Svenska Dagbladet har ringt runt till Centerpartiets riksdagsledamöter och frågat dem om svensk anslutning till euron. En majoritet är för, vilket är förvånande med tanke på den senaste tidens utveckling.

Det mesta hittills tyder ju på att det har varit ett klokt beslut att behålla kronan, och att kostnadsläget för svensk industri därmed inte följt med euron upp. Det har räddad arbetstillfällen i Sverige, frågan är bara hur många.

Någon gång under nästa
mandatperiod, när vi kan se tillbaka på krisen och - inte minst viktigt - återhämtningen efter krisen, är det dags att göra en ordentlig utvärdering av den svenska penningpolitiken. Det är viktigt att också följa återhämtningen, eftersom en av riskerna med euron är att länder som är lite senare i återhämtningen alltför snabbt drabbas av höjda räntor.

Idag är min bedömning den samma som i Centerpartiets program inför Europaparlamentsvalet "Utvecklingen har hittills visat att linjen med en
självständig Riksbank och penningpolitik har fallit väl ut." Jag och Centerpartiet är inte ensamma om den insikten, vilket bland annat framgår av en artikel i Dagens Industri "Kronan räddar Sverige.

I internationell debatt finns det fler intressanta artiklar som kan ger lite perspektiv till den svenska debatten till exempel Cracks in the euro och Paul Krugmans kommentarer om Spanien The pain in Spain... och även Spanish doldrums

Inga kommentarer: