onsdag 19 november 2008

Fel tid för striktare regler i stabilitetspakten


När Anna Myrhed höll i utfrågningen av Centerpartiets EU-parlamentskandidater på framtidskonventet i Norrköping var en av frågorna om vi ville se skärpta sanktioner för att upprätthålla reglerna i tillväxts- och stabilitetspakten. Jag tror att jag var den enda som svarade nej på frågan. Men jag är knappast ensam i min uppfattning bland dem som överväger vilken väg som är den rätta ur den ekonomiska kris vi nu börjat färdas igenom.

En av grundstenarna i tillväxts- och stabilitespakten är att undvika alltför stora underskott i de offentliga finanserna. Detta är i grunden en mycket klok politik. Den gräns som tillämpas är underskotten ska uppgå till högst tre procent av BNP och att den offentliga sektorns bruttoskuld får uppgå till högst 60 procent av BNP. Om länderna riskerar att få ett större underskott vidtar en rad procedurer, och det har funnits en diskussion om det är en alltför slapp tillämpning av regelverket.

Men i den situation som världsekonomin befinner sig i finns det skäl att varna för en politik som tvingar fram stora minskningar i efterfrågan. Vad som är bäst för Europas ekonomi måste värderas utifrån verkligheten.

Jag är därför inte förvånad att det uppstår en diskussion om hur hårt man ska hålla på tillväxt- och stabilitetspaktens regler. Reuters rapporterar att det pågår en diskussion inom Eurogruppen där man överväger att ta lättare på reglerna, snarare än att skärpa dem. I en annan Reutersrapport meddelar den spanska regeringen att de räknar med ett underskott på mer än tre procent av BNP nästa år. Ytterligare ett antal länder är i samma situation. EU-kommissionen uppmanar också medlemsländerna att använda sig av den flexibilitet som finns i tillväxts- och stabilitetspakten.

Dagens regelverk ger möjlighet till underskott i tider av ekonomisk kris. Det är klokt – ekonomi är inte religion och det måste hela tiden finnas en beredskap att pröva och anpassa den ekonomiska politiken. Därför är det fel vägval att införa ett striktare regelverk och hårdare sanktioner - framför allt i den situation som den europeiska ekonomin befinner sig i idag.

Läs mer: Irish Times, EU-upplysningen, EU-kommissionen


Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Inga kommentarer: