Europaparlamentet är på rätt väg i alkoholpolitiken. Parlamentet röstade i går för att införselkvoterna – eller egentligen de indikativa nivåerna – för införsel av bland annat alkohol skulle halveras. Detta är ett steg i rätt riktning, eftersom det ökar möjligheten för medlemsländerna att ha sin egen mix när det gäller alkoholpolitiken.
Argumentet för förslaget är glasklart (nåja):
Den fria rörligheten på den inre marknaden får inte användas som förevändning att kringgå betalning av punktskatten, genom vilken man framför allt tar hänsyn till folkhälsokraven.
Om EU-parlamentets förslag går igenom skulle det innebära att privatpersoner får ta med sig högst 5 liter sprit, 10 liter vin, 45 liter vin och 55 liter öl från ett annat EU-land utan särskilda omständigheter. EU-kommissionen ville i sitt förslag helt slopa de indikativa nivåerna.
Parlamentet röstade också för att alkohol som till exempel köps via Internet ska beskattas i konsumtionslandet, det vill säga om en svensk köper vin från Tyskland ska ska svenska alkoholskatt. Därmed stödde man EU-kommissionens förslag och gick emot parlamentets rapportör Astrid Lulling.
Europaparlamentet beslutar inte i skattefrågor, men yttrandet är ett tydligt besked till medlemsländernas regeringar om att de har stöd i parlamentet för sänkta införselkvoter. Det är nu dags för Anders Borg och den svenska regeringen att ta initiativ till sänkta införselkvoter.
Läs mer: Europaparlamentet, Drugnews, Mail online, Politikerbloggen, Dagen
Läs även andra bloggares åsikter om alkohol, införselkvoter, gränshandel, Europaparlamentet, alkoholskatter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar