torsdag 22 januari 2009

Kronan ger draghjälp

Lyssnade idag på ett intressant föredrag av Stefan Fölster från Svenskt Näringsliv, som var i Enköping och talade till företagare och andra under rubriken Våga vägra lågkonjunktur – Hur möter vi framtiden i den globala konkurrensen? Han såg en hel del positiva tecken: obalanserna i världsekonomin håller på att rättas till, inflationen sjunker snabbt och räntorna sänk. Han mhade också önskemål, bland annat att regeringen skulle försöka få fart på kreditgivningen också utanför banksystemet och att finanspolitiken borde hjälpa till, men med sådant som långsiktigt är bra för ekonomin, inte tillfälliga stimulanser.

Under frågestunden kom också frågan om Sveriges val av valuta upp. Även om Fölster fortfarande vill se en svensk anslutning till euron, konstaterade han att kronan ger "draghjälp" i lågkonjunkturen.

Det tål att sägas många gånger - att euron stigit så kraftigt är inte till fördel för de länder som har euron som valuta. När denna lågkonjunktur väl är över, ska det bli intressant att se beräkningar på hur många arbetstillfällen och hur många företag som räddades tack vare att svenska folket röstade nej till anslutningen till EMU:s tredje steg.

Inga kommentarer: