fredag 5 december 2008

Sverige bäst i Europa?

Det nya insatser som regeringen presenterade idag innebär, tillsammans med det som redan presenterats i budgeten, att svenska staten stimulerar ekonomin med 40 miljarder kronor nästa år. Tillsammans med Riksbankens rekordsänkning av räntan och en kronkurs som stärker svenska företags konkurrenskraft, ger det hopp inför nästa år. Sverige har kanske de bästa förutsättningarna i Europa att gå stärkt ur finanskrisen.

Regeringen åtgärder har också rätt fokus – det handlar inte om kortsiktiga utgiftsexplosioner, utan insatser som visserligen ger resultat snabbt, men som framför allt bygger för framtiden.

  • Mer pengar till underhåll av infrastruktur ger jobb snabbt och bidrar till allt från att tjälsäkra vägar till att förbättra punktligheten i pendeltågstrafiken.

  • ROT-avdrag gör att fler får möjlighet att göra investeringar i till exempel fönterbyta och bergvärme, samtidigt som det gynnar företagare som jobbar schysst och betalar sina skatter.

Självklart kan det behövas mer, diskussioner pågår med fordonsindustrin och det finns en stor osäkerhet för kommuner och landsting inför 2010. När det gäller kommuner och landsting är det nödvändigt att regeringen ser till att de inte tvingas till drastiska kortsiktiga neddragningar för att klara balanskravet. Kommunerna får ju inte som staten använda sig av tidigare års överskott för att möta underskott i dåliga tider.Ett sådant besked behövs från regeringen redan i vår.


Föga förvånande är dock att oppositionen är kritisk. Tomas Östros efterlyser satsningar på småföretagen. Vilka tror han det blir som får göra alla ROT-jobb på villor runt oim i landet nästa år: NCC och Skanska?

Läs mer: Regeringens information (pdf), Anders Flanking, SvD, Dagens Industri,Fredrick Federley,

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

ROT bidrag borde det heta.
Mer bidrag alltså. Alliansregeringen...

Johan Örjes sa...

Skatteavdraget innebär sänkt skatt. Att kallade det för bidrag förutsätter att staten egentligen disponerar alla inkomster i ekonomin. Då kan man kalla det som staten låter medborgarna behålla för "bidrag". Men det är kanske så du tänker; är du socialdemokrat?