fredag 27 mars 2009

Fischer i Fokus: Kronan räddar jobben

En av de roliga sakerna på fredagen är tidningen Fokus, som ofta ger intressanta perspektiv på samtiden. I dagens tidning har Tomas Fischer en läsvärd krönika med titeln "Kronan räddar jobben".

Den ger en bra sammanfattning av varför det mesta hittills tyder på att det varit bra för Sverige att svenska folket röstade för att behålla kronan.

I Dagens Nyheters ekonomidel finns en artikel av Johan Schück. Det mest intressant med den artikeln finns dock bara i pappersutgåvan - ett diagram som visar räntan på tioåriga statsobligationer där Sverige jämförs med euroländerna Tyskland (som är referenspunkten) Spanien, Portugal, Italien och Grekland.

onsdag 25 mars 2009

Jordbruksdebatt i VLT

Har en liten debatt med moderaten Anna Hård af Segerstad i Vestmanlands Läns Tidning. Mitt senaste inlägg Långsiktiga spelregler krävs för EU:s bönder var publicerat i veckan.

Slutklämmen (se nedan) borde inte bara moderata kandidater till Europaparlamentet läsa! Där behöver även regeringen hjälpa till!

Centerpartiet vill att jord- och skogsbruksföretag, precis som andra småföretag, ska ha goda villkor på marknaden, mindre byråkrati och möjligheten att växa. Därför driver Centerpartiet till exempel sänkta egenavgifter och arbetsgivaravgifter i Sverige. På samma sätt vill jag jobba i Europaparlamentet för att sätta stopp för onödig byråkrati på den europeiska nivån.

onsdag 18 mars 2009

Bohlin har fel - snusundantaget rimligt


Kristdemokraternas toppkandidat till Europaparlamentet Ella Bohlin har helt fel när hon på Expressens debattsida vill ta bort det svenska snusundantaget.

Jag har inga problem med att snus är förbjudet i övriga EU-länder och är förvånad över att regeringen tagit som en av sina viktigaste handelspolitiska frågor att upphäva förbudet.

Däremot tycker jag att det är fullt rimligt snus är tillåtet i Sverige, på grund av snus är accepterat och relativt vanligt i vårt land. Snus ska inte förbjudas i Sverige, om inte ett sådant förbud har stöd hos svenska folket och den svenska riksdagen.

Andra som kommenterat: PJ Anders Linder

Foto: Kristdemokraterna

söndag 15 mars 2009

Bra med självständig penningpolitik

Svenska Dagbladet har ringt runt till Centerpartiets riksdagsledamöter och frågat dem om svensk anslutning till euron. En majoritet är för, vilket är förvånande med tanke på den senaste tidens utveckling.

Det mesta hittills tyder ju på att det har varit ett klokt beslut att behålla kronan, och att kostnadsläget för svensk industri därmed inte följt med euron upp. Det har räddad arbetstillfällen i Sverige, frågan är bara hur många.

Någon gång under nästa
mandatperiod, när vi kan se tillbaka på krisen och - inte minst viktigt - återhämtningen efter krisen, är det dags att göra en ordentlig utvärdering av den svenska penningpolitiken. Det är viktigt att också följa återhämtningen, eftersom en av riskerna med euron är att länder som är lite senare i återhämtningen alltför snabbt drabbas av höjda räntor.

Idag är min bedömning den samma som i Centerpartiets program inför Europaparlamentsvalet "Utvecklingen har hittills visat att linjen med en
självständig Riksbank och penningpolitik har fallit väl ut." Jag och Centerpartiet är inte ensamma om den insikten, vilket bland annat framgår av en artikel i Dagens Industri "Kronan räddar Sverige.

I internationell debatt finns det fler intressanta artiklar som kan ger lite perspektiv till den svenska debatten till exempel Cracks in the euro och Paul Krugmans kommentarer om Spanien The pain in Spain... och även Spanish doldrums

torsdag 5 mars 2009

EU ska inte kränga tulpaner

Idag hade jag ett kort inlägg på VLT:s debattsida. Det finns tyvärr inte tillgängligt på nätet, men så här skrev jag:

"Runt om i Västerås sitter de upp, reklamen för tulpaner med EU-flaggan som bevis för att det är Europas skattebetalare som står för notan.
Jag tycker om tulpaner, men det kan inte vara vettigt att tulpanreklam ska vara en EU-fråga.
Som ledamot av Europaparlamentet ska jag arbeta för att EU lägger sin kraft på globala, gränsöverskridande miljöfrågor och på fred och demokrati i Europa, inte på att kränga tulpaner.
Det är ett exempel på vad Centerpartiets devis ett smalare, men vassare EU, innebär i praktiken.
Johan Örjes (C)
Kandidat till Europaparlamentet
"

tisdag 3 mars 2009

Frukost med företagsamma kvinnor

Idag på morgonen åt jag frukost med företagsamma kvinnor på Wallinska gården i Enköping. Den goda frukosten ordnade Anno 1799, inbjudan och räkningen stod Centerkvinnorna för. Ett intressant, men alldeles för kort, möte.

Jag fick i varje fall berätta om min syn på EU och att EU ska ägna sig åt de stora frågorna kring demokrati, fred och miljö, inte barnomsorg, tulpanreklam och att dela ut frukt i skolorna. Jag fick också ett tydligt medskick om att tillsatser och vad vi stoppar i maten är viktiga frågor att arbeta med.